Bli kjent med hudtypen din

Huden deles ofte inn i ulike hudtyper. Vanlige begreper er normal, tørr, moden, sensitiv, fet og blandet hud. Hva slags hudtype du har, avhenger blant annet av arv, alder og miljøfaktorer. Hudtypen kan også variere avhengig av årstid. En hudterapeut kan utføre en profesjonell hudanalyse og hjelpe deg med å fastsette din hudtype.

Normal hud

En normal hud er jevn med normal porestørrelse og med normal til moderat talgproduksjon. En normal hud kan iblant virke noe fetere, spesielt i den såkalte T-sonen (panne, nese, hake), men den kan også ha enkelte tørre partier. Disse blir gjerne mer fremtredende med alderen når talgproduksjonen avtar og huden ikke holder like godt på fuktighet. Huden er ofte relativt problemfri, men iblant kan det komme enkelte kviser og hudormer.

Blandet hud

Blandet hud eller kombinasjonshud kjennetegnes av normale til store porer og en fetere T-sone (panne, nese, hake) samt tørre partier, vanligvis på kinnene. Det kan være nødvendig å kontrollere talgproduksjonen, og de tørre partiene trenger maksimalt med fukt. En blandet kombinasjonshud kan iblant få kviser og hudorme

Sensitiv hud

Hudens struktur er jevn med små til normale porer og med normal til begrenset talgproduksjon. Huden reagerer lett på ulike indre og ytre påvirkninger. Sensitiv hud har ofte en tendens til å være rød, blussende og tørr.

Tørr hud

En tørr hud kjennetegnes av små porer og begrenset talgproduksjon. Huden kan klø og føles stam. Tilstanden forverres ofte om vinteren i kaldt og tørt klima. En tørr hud eldes raskere og trenger mye pleie og fukt. En tørr hud kan også være sensitiv og reagere lett på ulike påvirkninger.

Moden hud

En moden hud har fine linjer og rynker og har ofte tegn på solskader i form av pigmentflekker. Huden har mistet sin opprinnelige spenst og kan ha en ujevn eller grov struktur. Vanligvis har moden hud en tørr tendens, men den kan også være av en fetere hudtype. Valg av produkter bør tilpasses ut fra hudens følsomhet og behov for fukt/talgregulering.

Fet hud

Fet hud har normale til store porer, høy talgproduksjon samt en økt tendens til akne og urenheter. Huden blir lett blank i løpet av dagen. Om sommeren kan den fete tendensen tilta. Produkter for fet hud regulerer talgproduksjonen, demper blanke partier og gir en frisk hud med et mattere utseende.

Finn de riktige produktene for din hudtype!