Hva er akne og uren hud?

Akne er en betennelseslignende tilstand i huden som først og fremst viser seg i form av det vi til daglig kaller «kviser». Kviser er små opphøyde klumper for eksempel i ansiktet, på brystpartiet, skuldrene og ryggen. 

Selve årsaken til akne ligger dypere ned i huden, i talgkjertlene. Talgkjertlene produserer talg, hudens eget fett, som har til oppgave å smøre og beskytte huden. Talgkjertlene munner ut i porer, som ofte er synlige på for eksempel nese og hake. Vi har flest talgkjertler i ansiktet samt i hodebunnen, på skuldrene, ryggen og brystet. Det er også her akne som regel forekommer.

For høy talgproduksjon kombinert med tette porer og bakterievekst kan føre til akne. Hvis porene tilstoppes av overskuddstalg og døde hudceller, oppstår gode kår for en bakterie kalt Propionium acnes. Bakterien vokser, og kroppen svarer med å lage en betennelse – en «kvise». Såkalte hudormer som man ser i form av små, svarte prikker eller hvite nupper, skyldes at porene er tettet igjen av talg og døde hudceller. Det svarte er ikke smuss som mange tror, men hudens pigment og døde hudceller. Hudormer, kviser og nupper kalles ofte for urenheter, selv om de ikke har noe med smuss å gjøre. Begrepet kommer av at huden utseendemessig ikke er ren og klar.

Hud i gjennomsnitt med akne

Ulike typer akne

Talgproduksjonen påvirkes av hormoner. Derfor er akne vanlig i tenårene, men det er heller ikke uvanlig å være plaget av dette også i voksen alder. Hos kvinner kan problemene ofte vedvare eller oppstå senere i livet. Det finnes mange ulike typer akne. Mengden betennelse (kviser) kan variere, det samme kan kvisenes karakter. I noen tilfeller oppstår det byller. Mengden av og typen hudormer varierer også. Akneutsatt hud kan være både fet, tørr og sensitiv.

De aller fleste mennesker har eller har hatt hudormer i en viss utstrekning og har eller har opplevd kviser en gang iblant, men enkelte blir så hardt rammet at det oppleves som et problem. Akne kan også forårsake varige arr i huden.

Hud i gjennomsnitt med akne

Hvordan behandle og forebygge akne og uren hud?

Kroppens hormonbalanse, talgproduksjon, evnen til å kvitte seg med døde hudceller og forekomsten av aknebakterien varierer fra person til person, og kan også endre seg for samme person over tid. Det finnes ulike typer behandlinger og hudpleieprodukter som kan forbedre tilstanden og dermed utseendet. Middels alvorlig til alvorlig akne kan kreve behandling med reseptbelagte legemidler, for eksempel antibiotika som reduserer bakterieveksten, eller legemidler som reduserer talgproduksjonen eller endrer hormonbalansen. Dessverre har flere legemidler bivirkninger, og det er ikke alltid mulig å bruke dem over lengre tid. Problemene kan også komme tilbake etter avsluttet behandling.

Med riktig daglig og regelmessig hudpleie kan problemet reduseres, og i kombinasjon med behandlinger på en hudpleiesalong er det mulig å oppnå og bevare gode resultater. En hudterapeut fjerner de døde hudcellene som tetter porene, og gjennomfører en grundig utklemming for å minimere dannelsen av nye kviser. Alfahydroksysyrer (AHA) er en velutprøvd ingrediens i profesjonell hudpleie med en positiv effekt på akne og urenheter. AHA eksfolierer huden skånsomt og løser opp «propper» som kan tette porene og forårsake akne. Noen AHA-syrer har dessuten fettløsende egenskaper og bidrar dermed til å kontrollere mengden overskuddstalg. AHA gjør store porer mindre synlige og reduserer pigmentflekker som kan være forårsaket av blant annet akne. I tillegg tilfører den nye generasjonen AHA huden fukt, noe som er viktig også for akneutsatt hud.

Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger som passer for akneutsatt hud
Les mer om Exuviance-produkter som passer for akneutsatt hud

Viktig å tenke på

  • Velg et mildt, såpefritt renseprodukt som ikke tørker ut eller irriterer huden, og bruk morgen og kveld. Mange tror at akne forårsakes av skitt og smuss og vasker huden for ofte eller med for sterke produkter. Overdreven rengjøring kan i stedet irritere huden og ha en negativ effekt.
  • Velg hudpleieprodukter med dokumenterte ingredienser og som er basert på et vitenskapelig fundament. AHA/PHA, salisylsyre og A-vitamin er eksempler på velkjente ingredienser med god effekt på akne. Fortsett med hudpleieprogrammet også når huden har blitt bedre, ellers kan problemene komme tilbake. Et hudpleieprodukt kan ikke fjerne akne, men vil redusere symptomene.
  • Hold deg til én hudpleieserie og vær tålmodig. Det tar tid før resultatet kommer, men det er vel verdt å vente på. Å slurve med hudpleien gjør at det tar lengre tid før du oppnår ønsket resultat, eller at resultatene uteblir. Å blande produkter kan gi uønskede virkninger.
  • Unngå å klemme på kviser og hudormer da dette kan forverre betennelsen og arrdannelsen. På hudpleiesalongen fjernes hudormene effektivt og hygienisk.

Akne og sminke

Har du akne eller uren hud, er det svært viktig at du ikke bruker sminkeprodukter som forverrer tilstanden. Exuviance Skin Caring Foundation er et pleiende sminkeprodukt som inneholder PHA og som er godt egnet for akneutsatt hud. Produktet dekker uten å tette porene, samtidig som det pleier huden og tilfører mye fukt.

Akne rosacea

Les mer under Rosacea