Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en relativt vanlig inflammatorisk hudsykdom hos både barn og voksen. Den kjennetegnes av svært sensitiv hud. Det fører til «overdreven» reaksjon på et normalt miljø, og huden er tørr, irritert og rød. Iblant oppstår det sprekker, blemmer og sår. 

Årsakene til atopisk eksem er først og fremst at hudens naturlige barrierefunksjon er nedsatt, og at huden har redusert evne til å binde fukt. Hud med atopisk eksem er derfor svært ømfintlig for de fleste hudpleieprodukter beregnet på lokal påføring, selv vanlige rensekremer og fuktighetskremer. Man vet ikke helt hvorfor noen får atopisk eksem, men både arv og miljø ser ut til å spille inn.

Hos barn kalles tilstanden ofte for barneeksem, og reaksjonene sees ofte ved albue- og kneledd. Hos voksne forekommer atopisk eksem ofte i ansikt, hodebunn, nakke og på hender.

Hvordan behandle og forebygge atopisk eksem?

Ved mistanke om atopisk eksem skal man kontakte hudlege. Vanligvis behandles atopisk eksem med legemidler som skal dempe betennelsen i huden. Dette kombineres med ulike pleiende og mykgjørende kremer som gjør huden smidigere. Det kan være nødvendig å smøre huden flere ganger om dagen. Det er også viktig å unngå alt som kan irritere og tørke ut huden, for eksempel overdreven vasking i alt for varmt vann og bruk av såpe. Det tar som regel lang tid å bli kvitt eksem. Atopisk eksem kan ikke helbredes, men man kan forbedre hudens utseende ved hjelp av ulike hudpleiebehandlinger og legemidler. Ved å bruke de riktige hudpleieproduktene kan man også redusere behovet for legemidler.

Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger som passer for deg med atopisk eksem
Les mer om Exuviance-produkter som passer for deg med atopisk eksem

Viktig å tenke på

  • Unngå bruk av vanlig såpe som ofte har en uttørrende effekt på huden.
  • Bruk gummihansker ved kontakt med rengjøringsmidler dersom hendene er utsatt.
  • Ikke vask utsatte hudpartier for ofte, og unngå å bruke for varmt vann.
  • Smør huden regelmessig med en ikke-irriterende, fuktighetstilførende krem eller lotion.
  • Unngå å klø på eksemen da det kan forverre tilstanden og føre til infeksjoner.
  • Bruk et skånsomt peelingprodukt med jevne mellomrom for å fjerne døde og tørre hudceller. Ikke velg skrubbeprodukter med korn som kan skade den allerede ømfintlige huden.