Hva er keratosis pilaris?

Keratosis pilaris (ofte forkortet KP) er en delvis arvelig betinget tilstand i huden som viser seg i form av små nupper lokalisert ved hårsekkene.

 

Dette er en relativt vanlig tilstand, og de mange små, harde nuppene forekommer fremfor alt på utsiden av overarmene, men de kan også opptre på kinn, lår og på baken. Det kan minne om gåsehud. Inni nuppene ligger det ofte et sammenkrøllet hår som ikke har klart å vokse ut. Årsaken til nuppene er at huden blir «forhornet». Et overskudd av hudens protein danner sammen med døde hudceller «plugger» der hårsekkene munner ut, og dette viser seg som nupper. De gir ingen kløe eller andre plager, men gjør at huden føles ru og oppleves ofte som et kosmetisk problem.

 

Hvordan behandle og forebygge keratosis pilaris?

Nuppene kan forsvinne eller bli færre av seg selv med tiden, men ofte ønsker den som er rammet, en form for behandling. All behandling av keratosis pilaris tar utgangspunkt i å gjøre huden mykere og søker å påvirke forhorningen som er årsaken til nuppene. Dette oppnås ved å tilføre fukt / gjøre huden mykere og eksfoliere huden for å fjerne døde hudceller. Det finnes mange mykgjørende kremer, men det er ofte ikke nok å bare gjøre huden mykere på overflaten. For å oppnå en ordentlig effekt må produktene også ha en eksfolierende effekt og fjerne døde hudceller.

Karbamid og ulike AHA-syrer er vanlige ingredienser som er testet i behandling av keratosis pilaris med gode resultater. AHA, som har en peelende effekt, kombinert med PHA, som har en mykgjørende og fuktighetstilførende virkning, er godt egnet ved dette problemet. Foruten sine eksfolierende og fuktighetsgivende egenskaper har AHA og PHA også en rekke andre positive virkninger på huden. Hudens elastisitet, fylde og hudtone forbedres. AHA-peeling kan fås hos spesialutdannede hudterapeuter og hudleger. Behandlingen kombineres med tilpassede hudpleieprodukter for hjemmebruk. Behandlingen kan ikke fjerne årsaken til problemet, men kan minimere forekomsten så lenge behandlingen pågår.

Ved vanskelige tilfeller anbefaler vi å kontakte lege.

Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger mot keratosis pilaris
Les mer om Exuviances produkter mot keratosis pilaris

Viktig å tenke på

  • Eksfolier og smør utsatte områder med produkter med dokumentert effektive og skånsomme ingredienser.
  • Unngå grove skrubbeprodukter som kan være for kraftige for huden.
  • Tålmodighet og gjentatte behandlinger er nødvendig, da huden fortsatt vil produsere for mye keratin som tetter igjen hårsekkene.