Hva er pigmentflekker og melasma?

Hud som i en viss utstrekning har mørkere partier, flekker, fregner eller såkalte aldersflekker er rammet av det som gjerne kalles pigmentflekker.

Fregner, aldersflekker og misfarginger er som regel hverken smertefulle eller farlige, men de kan likevel gi kosmetiske plager. Alt dette er eksempler på «hyperpigmentering«, som forårsakes av for høy produksjon av pigment (melanin) i huden. Huden din er hyperpigmentert hvis ansikt, bryst, skuldre eller hender har områder/flekker med en mørkere hudtone enn øvrig.

Årsaker til pigmentflekker

Graviditet og hormonbehandling, som f.eks. p-piller, er vanlige årsaker til hyperpigmentering. Her brukes vanligvis begrepene melasma og kloasma, som kommer av den karakteristiske symmetriske utbredelsen i ansiktet som ofte viser seg etter soleksponering. Melasma kan gradvis forsvinne av seg selv etter graviditet eller hormonbehandling, men vender gjerne tilbake så snart huden utsettes for sol igjen. Melasma forekommer hyppigere hos personer som har en mørkere hudtype fra før, det vil si hos personer som har et høyere pigmentinnhold i huden.

Den viktigste årsaken til hyperpigmentering er soleksponering. UV-stråling får kroppens pigmentceller til å danne pigment som en naturlig beskyttelse mot UV-strålingen. Intensiv og langvarig soling kan føre til overdrevet og flekkvis produksjon av pigment. Med alderen vises dette ofte som såkalte aldersflekker – mørkere flekker som er vanlige på områder som har vært utsatt for sol, for eksempel hendene. Misfarginger i huden kan også oppstå som følge av bruk av kosmetikk, parfyme og legemidler i kombinasjon med sol, eller skyldes arr, for eksempel etter akne.

 

Hvordan behandle og forebygge pigmentflekker?

Det er viktig å utelukke bakenforliggende sykdom eller infeksjon i huden før man starter en eventuell behandling.

En effektiv og sikker behandling av hyperpigmentering er AHA-behandling hos hudterapeut/hudlege kombinert med pigmentreduserende hudpleieprodukter. Andre behandlingsformer er kjemisk peeling hos hudlege og ulike typer laserbehandlinger hos laserspesialister. Det er svært viktig å få en profesjonell konsultasjon i forkant, slik at man er sikker på at den valgte behandlingen er den riktige for det aktuelle problemet. Noen behandlinger har negative bivirkninger, og hos enkelte hudtyper kan det oppstå enda mer intensiv pigmentering eller dannes hvite flekker i stedet.

Mange tilfeller av hyperpigmentering kan forbedres ved å ta tiden til hjelp og bruke anerkjente hudblekingsprodukter samt gå til effektive, men skånsomme peelingbehandlinger hos en spesialutdannet hudterapeut. Hudpleieprodukter som inneholder pigmentreduserende ingredienser, er et viktig komplement til den daglige hudpleierutinen og behandlingen hos en hudterapeut. Typiske ingredienser i hudpleieprodukter mot pigmentering er ulike typer AHA, A-vitamin, kojicsyre (et soppekstrakt) og lakrisekstrakt. Noen ganger har hyperpigmenteringen oppstått i dypere hudlag, og i slike tilfeller vil hudlegen skrive ut spesielle preparater.

All behandling av pigmenteringsproblemer krever at man unngår sol og/eller bruker produkter med høy solfaktor for at behandlingen skal ha effekt. Å beskytte huden mot solens skadelige stråler er det viktigste man kan gjøre for å forebygge pigmentflekker.

Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger mot pigmentflekker
Les mer om Exuviances produkter mot pigmentflekker

Viktig å tenke på

  • Sol deg med måte  – Bruk solfaktor og/eller beskytt huden med klær, hatt eller lignende for å unngå solskader og pigmentflekker.
  • Ved behandling av pigmentflekker er det helt nødvendig å unngå solen for at behandlingen skal ha effekt. Varsomhet er nødvendig også etter oppnådd resultat, ellers vil pigmentflekkene komme tilbake.