Hva er rosacea?

Rosacea er en hudsykdom man fremdeles ikke kjenner årsaken til. Dette gjør den vanskelig å behandle, både for hudterapeuter og hudleger.

 

Rosacea kjennetegnes av at ansiktet eller deler av ansiktet blir rødt og blussende. Ofte rammes kinn og nese. Blodkarene i huden er utvidet, og det kan også forekomme innslag av betente, aknelignende utbrudd. Kvinner rammes oftere enn menn, og problemene oppstår vanligvis i 30–50-årsalderen. Rosacea er ofte kronisk og kan til en viss grad være arvelig. Det er forsket mye på tilstanden, men man har enda ikke kommet helt til bunns i årsaken. Forskerne tror at mikroorganismer kan være en del av forklaringen.

Ulike typer rosacea

Det finnes flere ulike stadier/typer rosacea.

  1. Den mildeste varianten er rødhet i huden som ofte merkes ved at huden blir rød etter inntak av alkohol eller når den blir utsatt for kulde, når man drikker noe varmt eller spiser sterkt krydret mat. Bruk av enkelte hudpleie- og sminkeprodukter kan også forverre tilstanden.
  2. I neste stadium er rødheten en mer konstant tilstand. Blemmer og byller kan forekomme. Denne tilstanden kalles ofte akne rosacea på grunn av de aknelignende utbruddene. Med ettersom blemmene og byllene ikke har samme årsak som ved akne, er det et misvisende navn. I dag snakker man heller om f.eks. betent rosacea når det finnes blemmer og byller. En hud med rosacea har ikke hudormer som ved akneutsatt hud.
  3. I det tredje stadiet oppstår det ofte sprengte blodkar, og talgkjertlene på kinn og nese kan forstørres. Enkelte kan få en såkalt portvinsnese (rhinofyma), som til tross for navnet ikke har noe å gjøre med høyt alkoholinntak.
  4. I det siste og sjeldneste stadiet kan øynene angripes.

Hvordan behandle og forebygge rosacea?

Mange rammede spør seg om det finnes hjelp å få. De fleste har prøvd ulike hudpleieprodukter og behandlinger og opplevd nedslående resultater. Behandling med antibiotika, enten i krem- eller tablettform, er vanlig. Denne behandlingen kan ha en viss effekt, selv om bakterier ikke anses å være den primære årsaken til rosacea. Antibiotikabehandling er ofte en langvarig behandlingsform, og risikoen for å utvikle antibiotikaresistens har ført til at man har funnet frem til nye behandlingsformer. Det finnes flere ulike reseptbelagte kremer som kan ordineres av legen. Felles for de fleste legemidlene mot rosacea er at de virker betennelsesdempende.

Laserbehandling hos en hudlege kan virke på utvidede blodkar. Behandling med skånsomme fruktsyrer har vist seg å ha svært god effekt, med finere hud og redusert rødhet som resultat. Det går ikke an å helbrede rosacea, men med riktig hudpleieprodukter og hudpleiebehandlinger kan man forbedre hudens utseende slik at tilstanden blir mindre plagsom. Bruk av feil hudpleieprodukter og sminke kan derimot forverre tilstanden. Ved mistanke om rosacea bør man alltid konsultere en hudlege. Deretter kan en hudterapeut eller hudlege gi råd om riktig behandling på salong kombinert med egnede hudpleieprodukter for hjemmebruk. Det er også svært viktig å lytte til kroppens signaler og unngå det som huden reagerer negativt på. Dette kan være svært individuelt.

Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger som passer for deg med rosacea
Les mer om Exuviance-produkter som passer for deg med rosacea

Viktig å tenke på

  • Unngå stress.
  • Beskytt huden mot solen, hold deg helst i skyggen ved sterk sol, og bruk solfaktor 15 hele året.
  • Beskytt ansiktet mot vind og kulde.
  • Bruk hudpleie- og sminkeprodukter som er spesielt tilpasset hud med rosacea.
  • Vær tålmodig.