Hvorfor får vi rynker?

Rynker får vi alle, før eller senere. Det avhenger til dels av arvelige anlegg, men også av hvor intensivt vi har solet oss, og hvordan vi har stelt huden for øvrig.

Huden eldes akkurat som kroppen. Hudens naturlige og kontinuerlige cellefornyelsesprosess går saktere og saktere med årene. Evnen til å holde på fukt reduseres også markant med alderen, og spensten forandrer seg. Huden blir tørr, mindre elastisk og mindre fyldig. Den synker innover, og det dannes furer og folder – det vi kaller fine linjer og rynker.

Linjer og rynker oppstår også som følge av ansiktsmuskulaturens aktivitet. Miner og grimaser lager hele tiden ulike folder i ansiktet, og når huden så smått mister spenst og elastisitet, blir disse foldene synlige også når muskulaturen slapper av.

Solen – hudens verste fiende

Iblant snakker man om biologisk eller kronologisk aldring på den ene siden og «fotoaldring» på den andre. Ved fotoaldring er eksponering for sol av avgjørende betydning. Eldet hud som ikke har blitt utsatt for mye sol, er normalt sett tørr, tynn, ømfintlig og slapp med fine rynker og jevn pigmentering. Fotoaldring forsterker ikke bare denne biologiske aldringen, men fører også til andre endringer som normalt ikke forekommer i eldet hud uten solskader. Huden kan få en blek, gulaktig tone, og iblant kan den bli knudrete med dype folder og furer. Pigmenteringen er ujevn/flekkete. Blodkarene utvides, og huden kan også få en mer læraktig struktur.

 

Hvordan behandle og forebygge rynker?

Man er i prinsippet aldri for ung til å begynne å stelle huden. Det er selvsagt lettere å pleie huden for å bevare hudens ungdommelige glød og spenst enn å få tilbake det som er tapt, men når det er sagt, er det heller aldri for sent å begynne. Hvis man unngår skadelige faktorer og bruker dokumentert effektive hudpleieprodukter, har man gjort mye for å forsinke de rynkene som lurer rundt hjørnet.

Ved å bruke hudpleieprodukter med ingredienser som stimulerer dannelsen av nye hudceller, tilfører fukt i dybden og forbedrer hudens elastisitet, kan man utsette synlige aldringstegn. Hva slags sammensetning og konsentrasjon som er optimal, avhenger av hudtype og alder. Eksempler på velprøvde ingredienser med aldringshemmende effekt er ulike typer AHA-syrer, peptider, A-vitamin og antioksidanter.

Mange velger å få hjelp når de synlige aldringstegnene er et faktum. Og når de først begynner å vise seg, kan det være på tide å gå over til hudpleie med aldringshemmende egenskaper. Foruten hudpleieprodukter og spesielle antiaging-serier finnes det mange ulike typer hudpleiebehandlinger å velge mellom, både hos hudterapeuter, hudleger og plastikkirurger. Hvilken behandling som passer best, avhenger av problemets omfang og hva slags resultat man ønsker å oppnå.

 

Eksempel på estetiske behandlinger med foryngende effekt

Injeksjonsbehandlinger med ulike typer «fillers» kan forbedre spesifikke områder eller rynker i huden. Det skjer ved at man injiserer f.eks. hyaluronsyre, slik at rynken midlertidig fylles ut. Gjentatt behandling er nødvendig, da stoffene som injiseres, brytes naturlig ned av kroppen. Et annet alternativ er å redusere aktiviteten i selve muskulaturen ved å injisere et muskelavlappende stoff. Også denne behandlingsformen må gjentas regelmessig. En mer dramatisk endring krever ofte kirurgisk inngrep, f.eks. et såkalt ansiktsløft, som vil si at man strekker ut huden i ansiktet. Behandlingene ovenfor påvirker ikke hudens overflate og struktur, og derfor anbefales det alltid at de kombineres med hudpleieprodukter og -behandlinger for et best mulig resultat. Exuviances AHA-behandlinger og hudpleieprodukter har dokumentert effekt på alle typer aldringstegn og gir en synlig forbedring i hudens struktur, volum, hudtone og spenst.

Hos en hudterapeut utføres ulike typer hudforyngende behandlinger ved hjelp av for eksempel AHA, som har en dokumentert effekt på aldersrelaterte endringer i huden.

Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger mot rynker
Les mer om Exuviances produkter mot rynker

Viktig å tenke på

Gjennom bevisste valg er det mulig å bremse hudens synlige aldring.

  • Sol deg med fornuft: Bruk et dagprodukt med solfaktor hele året. Ved mer intensive opphold i solen bør du bruke et spesielt solbeskyttelsesprodukt tilpasset hudtype og bruksformål. Unngå å sole deg midt på dagen når solen er som sterkest.
  • Ha en god hudpleierutine: Gjør det til en vane å rense ansiktet morgen og kveld, og påfør deretter en fuktighetsgivende og gjenoppbyggende krem. Kombiner gjerne med et serum for ytterligere effekt, og bruk ansiktsmaske én gang i uken. Når de første rynkene begynner å vise seg, bør du bytte til hudpleieprodukter som er spesifikt rettet mot dette. I tillegg kan du gå til jevnlige behandlinger på en hudpleiesalong.
  • Unngå røyking.
  • Følg en sunn livsstil for øvrig med riktig kosthold og mosjon.