Hva er tørr hud?

Tørr hud er en vanlig tilstand hos mange mennesker i alle aldrer. En tørr hud flasser eller skaller av og kan stramme og klø. Den kan også sprekke. Men det er mye man kan gjøre for å motvirke tørr hud

Tørr hud kan være en mild og forbigående tilstand som varer noen dager eller uker, men for noen kan det også bli et mer langvarig og alvorlig problem. Hud som er tørr, blir også mer ømfintlig. Tørr hud kan bli irritert, og det kan oppstå eksem, utbrudd og infeksjoner.

Årsaker til tørr hud

Huden inneholder emner som er fuktbindende. Den har altså et naturlig vanninnhold og inneholder dessuten fett som er med på å forhindre at fukten fordamper og huden tørker ut. Når hudens naturlige fett ikke er tilstrekkelig, eller når fettet løses opp, har ikke huden lenger samme beskyttelse, og den mister lettere fukt. Det kan skyldes både indre og ytre faktorer.

Med alderen mister huden sin fuktbindende evne, samtidig som talgproduksjonen avtar, noe som fører til tørrere hud. Arv har også innvirkning på sannsynligheten for å plages av tørr hud. Ytre faktorer som vær og luftfuktighet påvirker også hvor tørr huden blir. Kald og tørr luft, som er typisk for den nordiske vinteren, gjør huden tørrere. Overdrevet vasking, uttørrende hudpleieprodukter, rengjøringsmidler og intensiv soling er andre årsaker til tørr hud. Tørr hud kan også være en bivirkning av visse legemidler, eller et symptom på en underliggende sykdom.

 

Hvordan behandle og forebygge tørr hud?

Ved å unngå det som tørker ut huden (se «Viktig å tenke på» nedenfor) og ved å bruke fuktighetstilførende og beskyttende kremer og sørge for skånsom eksfoliering (peeling), kan man forebygge og behandle tørr hud med godt resultat. Peeling med korn bør unngås, da dette kan ripe opp og irritere huden. Fruktsyrer, som AHA og PHA, har en mildere eksfolierende effekt. Et tradisjonelt råd ved tørr hud er å bruke fete kremer og oljer for å hjelpe huden med å bevare fukten. Men en allerede fuktfattig hud får ikke mer fukt av en fet krem. Selv om det naturligvis også er viktig å hjelpe huden med å bevare eksisterende fukt, er det aller beste å forbedre hudens evne til å ta opp og binde fukt. Produkter som tilfører fukt og inneholder fuktbindende ingredienser, gjør det enklere for huden å gjenvinne en god fuktbalanse enn fete kremer og oljer.

Les mer om Exuviances behandlinger for tørr hud
Les mer om Exuviances produkter for tørr hud

Viktig å tenke på

  • Unngå bruk av vanlig såpe som ofte har en uttørrende effekt på huden.
  • Bruk gummihansker ved kontakt med rengjøringsmidler.
  • Ikke dusj eller bad for hyppig, og unngå å bruke for varmt vann.
  • Smør huden regelmessig med fuktighetstilførende krem eller lotion.
  • Bruk et skånsomt peelingprodukt med jevne mellomrom for å fjerne døde og tørre hudceller. Ikke velg for grove skrubbeprodukter som kan skade huden.