Eldes med stil

Du har sikkert hørt det før – hudpleie kan hjelpe deg med å eldes på en pen måte. Og hva så, kan jeg ikke bare få eldes, tenker noen, mens andre vil beholde sitt ungdommelige utseende nesten for enhver pris. Det finnes selvfølgelig ingen fasitsvar, og hver enkelt må finne sin måte å eldes på. Hvis du er blant dem som ønsker å holde de dypeste rynkene og mest fremtredende aldersflekkene på avstand, finnes det faktisk en del enkle midler du kan ty til. Også før de første rynkene dukker opp, begynner prosessene i huden å gå saktere, og ytre faktorer, som sol, begynner å etterlate små spor som i starten er umulige å se. Her er vår hurtigguide til hvordan du kan hjelpe huden din til å eldes med stil!

Bruk solbeskyttelse

Om lag 80 % av aldringen i huden kommer av soleksponering. Mye sol betyr dessverre flere og dypere rynker, flere pigmentflekker og en mindre spenstig hud. Begynner du tidlig med beskyttelse mot UVB- og UVA-stråler og passer på å bruke det hver gang du skal ut i solen, motvirker du ikke bare aldringstegn, men reduserer også risikoen for hudkreft.

Gi huden din en daglig dose med AHA og PHA

Regelmessig bruk av fruktsyre, som er en av de best dokumenterte hudforbedrende ingrediensene i hudpleie, bidrar til å få fortgang i hudens egen cellefornyelse, eksfoliere, stimulere kollagenproduksjonen og gjøre pigmentflekker mindre fremtredende. Velg AHA når du vil ha en kraftigere eksfolierende effekt og PHA når du ønsker en fuktighetsgivende og barrierestyrkende effekt. Kombiner gjerne begge for best resultat. Med regelmessig AHA-peeling i salong gjør du huden din en stor tjeneste. Når du begynner med hudpleie, kan du ta i bruk fruktsyrer, som gir en daglig dose av stoffer som huden din liker.

Med solbeskyttelse og fruktsyrer som «hverdagskost» og retinol og C-vitamin som «ekstra vitamininnsprøytninger», er du godt rustet for å eldes med stil!

Gi huden en oppkvikker med A-vitamin

En annen superkjendis i hudpleiens verden er A-vitamin, som finnes i mange forskjellige former med litt ulik virkning. Den best dokumenterte formen innen hudpleie er retinol, som hjelper celleprosessene og bidrar til kollagenproduksjonen. Retinol har også en gunstig effekt mot pigmentflekker. Retinol er en fin ingrediens å komplettere med når du er rundt 30 og hudens aldring begynner å skyte fart (selv om det ikke nødvendigvis vises så godt ennå). Du kan trappe opp retinol i både konsentrasjon og brukshyppighet etter hvert som huden venner seg til stoffet og trenger mer aktiv pleie. Kanskje begynner du med et produkt som inneholder 0,1 % retinol en gang eller to i uken, for så å trappe opp til hver dag, før du etter en tid øker konsentrasjonen til 0,5 %. Husk at det ikke alltid fremgår av produktetiketten hvor mye retinol som avgis til huden, så be hudpleieren din om råd.

…og C-vitamin

C-vitamin styrker hudens motstandskraft, gjør pigmentflekker mindre fremtredende og gir huden økt spenst. For at du skal få så mye som mulig ut av C-vitamin-konsentratet eller serumet ditt, må det ha en høy nok konsentrasjon – 20 % er ideelt. Konsentratet skal også være emballert på en måte som hindrer at det ustabile C-vitaminet ikke brytes ned, for eksempel i kapsler, ampuller eller som serum i mørk flaske. C-vitamin som konsentrat kan du bruke noen kvelder i uken, eller daglig hvis du ønsker det. Du kan begynne med C-vitamin når du begynner med avansert hudpleie. Jo før, desto bedre, men det er aldri for sent å begynne.

Ikke glem å få regelmessige behandlinger i salong!