Hvorfor får vi rynker?

Alle får rynker før eller siden. Dette skyldes til dels arv, men påvirkes også av hvor intensivt vi har solet oss og hvordan vi ellers har stelt med huden vår.

Huden eldes, akkurat som resten av kroppen. Med årene går hudens naturlige, kontinuerlige cellefornyelsesprosess gradvis langsommere. Hudens evne til å holde på fuktighet minsker også markant med alderen, og spensten blir ikke den samme som før. Huden blir tørrere, mindre elastisk og mindre fyldig. Den synker sammen og får furer og striper – det vi kaller fine linjer og rynker.

Linjer og rynker oppstår også på grunn av bevegelse i musklene i ansiktet. Med mimikken vår forårsaker vi hele tiden furer og folder i ansiktet, og etter hvert som huden mister spenst og elastisitet, blir disse «sporene» synlige også når vi ikke bruker musklene.

Solen – hudens verste fiende

Noen ganger snakker man om biologisk eller kronologisk aldring i sammenheng med såkalt «fotoaldring». Hvor mye sol man utsettes for er avgjørende for fotoaldringen. En eldet hud som ikke har vært utsatt for mye sol, er normalt tørr, tynn, følsom og slapp, med fine rynker og jevn pigmentering. Fotoaldringen forsterker ikke bare den biologiske aldringen som er beskrevet over, men er også årsak til andre forandringer som normalt ikke ses i ikke-solskadet eldet hud. Huden kan bli blekgul, fortykket og noen ganger knudrete, med dypere folder/furer. Pigmenteringen er ujevn/flekket. Huden får utvidede blodkar og kan få en læraktig struktur.

rynkor före Exuviance

Hvordan behandler og forebygger man rynker?

Du er i prinsippet aldri for ung til å begynne og pleie huden. Det er selvfølgelig lettere å bruke hudpleie til å beholde den ungdommelige gløden og spensten enn å få tilbake det man har mistet, men på den andre siden er det heller aldri for sent å begynne. Ved å unngå skadelige faktorer og bruke hudpleieprodukter med dokumentert effekt, kommer du et godt stykke på vei til å utsette rynkene som lurer rundt neste sving.

Ved å bruke hudpleieprodukter med ingredienser som stimulerer dannelsen av nye hudceller, tilfører fuktighet i dybden og gir økt elastisitet, kan du holde de synlige aldringstegnene unna litt lenger. Hvilken sammensetning og konsentrasjon som er optimal, avhenger av hudtype og alder. Blant ingrediensene med dokumentert effekt mot aldringstegn er ulike typer AHA-syrer, peptider, A-vitamin (retinol) og antioksidanter.

Mange velger å ta tak når de synlige aldringstegnene er et faktum, og når de første rynkene dukker opp, kan det være på tide å gå over til hudpleie med såkalt antiaging-effekt. I tillegg til pleiende produkter og egne antiaging-serier finnes det mange forskjellige hudpleiebehandlinger å velge mellom – hos hudpleiere, hudleger og plastikkirurger. Hvilken behandling som passer best, avhenger av hvor stort problemet er og hva slags resultat man ønsker seg.

Eksempler på skjønnhetsbehandlinger som skal gjøre aldringstegn mindre fremtredende

Injeksjonsbehandlinger med ulike typer «fillere» kan forbedre enkeltområder eller rynker i huden ved at disse injiseres med for eksempel hyaluronsyre slik at rynkene fylles ut midlertidig. Stoffene som sprøytes inn, brytes naturlig ned i kroppen, så gjentatte behandlinger er nødvendig. Et annet alternativ er å redusere aktiviteten i selve muskulaturen ved å sprøyte inn et muskelavslappende stoff. Denne typen behandling må også gjentas regelmessig. For en dramatisk forandring kreves det ofte et kirurgisk inngrep, for eksempel en såkalt ansiktsløftning, der man strekker huden i ansiktet. Skjønnhetsbehandlingene som er nevnt over, påvirker ikke hudens overflate og struktur, så derfor anbefales det alltid å kombinere dem med hudpleieprodukter og behandlinger for å få et komplett resultat. Exuviances AHA-behandlinger og hudpleieprodukter har dokumentert effekt på alle aldringstegn og gir en synlig forbedring av hudens struktur, volum, hudtone og fasthet.

Hos en hudpleier utføres forskjellige behandlinger med hjelp av for eksempel AHA og retinol, som har dokumentert effekt på aldringstegn.

Viktig å tenke på

Det er mulig å bremse den synlige aldringen i huden ved å ta noen bevisste valg.

  • Sol deg med fornuft. Bruk et dagprodukt med solfaktor hele året. Ved mer intensiv soleksponering bør du bruke et enda mer beskyttende solprodukt tilpasset hudtype og aktivitet. Unngå å sole deg midt på dagen, når solen er på det sterkeste.
  • Ha en god hudpleierutine. Legg deg til en vane med å rense ansiktet morgen og kveld og deretter bruke en fuktighetsgivende og reparerende krem. Bruk gjerne også et serum for ytterligere effekt, og en ansiktsmaske én gang i uken. Når de første rynkene dukker opp, bør du bytte til hudpleie spesielt for dette. Få gjerne også regelmessige behandlinger i hudpleiesalong.
  • Ikke røyk.
  • Spis sunt og prøv å få nok mosjon.

Les mer om Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger mot rynker