Hva er keratosis pilaris?

Keratosis pilaris (ofte forkortet KP) er en delvis arvelig betinget hudtilstand med små nupper ved hårsekkene i huden.

Tilstanden er relativt vanlig, og de mange, små harde nuppene forekommer hovedsakelig på utsiden av overarmene, men kan også ses på kinnene, lårene og baken. De ligner på gåsehud. Inne i nuppene ligger det ofte et sammenrullet hår som ikke har kunnet vokse ut. Årsaken til disse nuppene er at huden blir forhornet. Dette skjer ved at et overskudd av hudens proteiner sammen med døde hudceller danner «plugger» ytterst i hårsekken. Nuppene klør ikke eller er plagsomme på ande måter, men for mange er det et kosmetisk problem.

Hvordan behandler og forebygger man keratosis pilaris?

Nuppene kan forsvinne eller bli færre av seg selv med tiden, men mange ønsker å behandle dem. All behandling av keratosis pilaris består av å myke opp huden og prøve å dempe forhorningen som er årsaken til nuppene. Dette gjøres ved å tilføre fuktighet og mykgjøre huden samt ved å fjerne døde hudceller med eksfoliering. Det finnes mange mykgjørende hudkremer, men det holder som oftest ikke bare å mykgjøre hudoverflaten. For å få en virkelig effekt på denne tilstanden må også selve ingrediensene ha en avskallende/eksfolierende effekt.

Karbamid og forskjellige AHA-syrer er vanlige og godt dokumenterte ingredienser i behandling av KP. AHA, som har en peelende effekt, og PHA, som virker mykgjørende og fuktighetsgivende, er en god kombinasjon for dette problemet. I tillegg til de eksfolierende og fuktighetsgivende egenskapene har AHA og PHA også en rekke andre gunstige virkninger på huden. Huden føles mer elastisk og fyldigere og hudtonen forbedres. AHA-peeling fås hos spesialutdannede hudpleiere eller hudleger og kombineres med passende hudpleieprodukter for hjemmebruk. Behandling kan ikke gjøre noe med årsaken til problemet, men reduserer symptomene så lenge den pågår.

Det anbefales å oppsøke lege ved alvorlige tilfeller.

Viktig å tenke på

  • Eksfolier og mykgjør det rammede området med dokumentert effektive og skånsomme ingredienser.
  • Unngå grove «skrubbeprodukter» som kan være for kraftige for huden.
  • Vær tålmodig og behandle regelmessig, da huden hele tiden fortsetter å produsere et overskudd av keratinet som forårsaker nuppene i hårsekkene.

Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger mot keratosis pilaris

Exuviance-produkter mot keratosis pilaris

Items 1 to 4 of 8 total

Page

Items 1 to 4 of 8 total

Page