Hva er rosacea?

Rosacea er en hudsykdom som man ennå ikke kjenner årsaken til. Dette gjør den vanskelig å behandle, både for hudpleiere og leger.

Rosacea kjennetegnes av at ansiktet eller deler av ansiktet blir rødt og blussende, ofte på kinnene og nesen. Blodkarene i huden er utvidet. Noen får også betent hud med utslag som ligner akne. Kvinner rammes oftere enn menn, og problemet oppstår vanligvis i 30–50-årsalderen. Rosacea er ofte kronisk og kan i noen grad være arvelig. Det er gjort mye forskning på fenomenet, men årsaken er altså ennå ikke klarlagt. Forskere tror at mikroorganismer kan spille en rolle.

Ulike typer rosacea

Det finnes flere typer/stadier av rosacea.

  1. Den mildeste varianten er rødme i huden som ofte ses ved at huden blusser etter inntak av alkohol, etter at man har vært ute i kulden, når man drikker noe varmt eller spiser sterkt krydret mat. Enkelte hud- og sminkeprodukter kan også forverre tilstanden.
  2. I neste stadium er rødmen mer konstant. Blemmer og byller kan forekomme. Denne tilstanden kalles gjerne acne rosacea på grunn av de aknelignende utslagene. Dette er imidlertid misvisende, ettersom blemmene og byllene ikke har samme årsak som akne. I dag snakker man ofte om f.eks. betent rosacea i stedet der man ser blemmer og byller. Hud med rosacea har dessuten ikke hudormer, slik man ser på hud med akne.
  3. I tredje stadium ser man ofte sprukne blodkar og forstørrede talgkjertler på kinn og nese. Noen får såkalt portvinsnese (rhinofyma), som navnet til tross ikke har noe med høyt alkoholforbruk å gjøre.
  4. I det siste og mest sjeldne stadiet kan øynene angripes.
Rosacea före Exuviance

Hvordan behandler og forebygger man rosacea?

Mange rammede spør seg om det i det hele tatt er hjelp å få. De aller fleste har prøvd forskjellige hudprodukter og behandlinger og opplevd flere negative effekter. En vanlig behandling er med antibiotika i krem- eller tablettform, og dette har vist seg å ha en viss effekt, selv om bakterier ikke regnes som den viktigste årsaken til rosacea. Antibiotikabehandlingen må pågå over lang tid, og risikoen for å utvikle antibiotikaresistens har gjort at det har kommet nye behandlingsformer. Det finnes flere reseptbelagte kremer som kan skrives ut av lege. Felles for de fleste legemidler mot rosacea er at de virker betennelsesdempende.

Ytre blodkar som er utvidet kan behandles med laser hos hudlege. Behandling med skånsomme fruktsyrer har vist seg å ha meget god effekt, med mindre rødme og en finere hud som resultat. Rosacea kan ikke kureres, men med de rette hudpleieproduktene og -behandlingene kan hudens utseende forbedres så mye at tilstanden blir mindre plagsom. Feil hudpleieprodukter og sminke kan forverre tilstanden. Ved mistanke om rosacea bør man alltid snakke med en hudlege. Deretter kan en hudpleier eller hudlege gi råd om riktig behandling i salong kombinert med hudpleieprodukter. Det er også svært viktig å lytte til kroppens signaler og unngå ting huden reagerer negativt på. Dette kan være veldig individuelt.

Viktig å tenke på

  • Unngå stress.
  • Beskytt huden mot sol – hold deg helst i skyggen når det er sterk sol og bruk solfaktor hele året.
  • Beskytt ansiktet mot kulde og vind.
  • Bruk spesialtilpasset hudpleie og sminke for rosacea.
  • Vær tålmodig.

Les mer om Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger for deg med rosacea

Exuviance-produkter som passer for deg med rosacea