Hva er tørr hud?

Tørr hud er vanlig i alle aldre

Tørr hud flasser eller er ru og kan klø og føles stram. Det kan også danne seg sprekker i huden. Imidlertid er det mye man kan gjøre for å motvirke tørr hud.

Tørr hud kan være en mild og forbigående tilstand som varer i noen dager eller uker, men for noen kan det bli et mer langvarig og alvorlig problem. Hud som er tørr, er også mer følsom. Tørr hud kan bli irritert og gi eksem, utslett og infeksjoner.

Årsaker til tørr hud

I huden finnes det fuktighetsbindende stoffer. Huden har altså et naturlig vanninnhold, samt fettstoffer som bidrar til å hindre at fuktigheten fordamper og huden tørker ut. Når hudens naturlige fettstoffer ikke er tilstrekkelig, eller når de løses opp, har ikke huden samme beskyttelse lenger, og den mister lettere fuktighet. Dette kan det være både indre og ytre årsaker til.

Med alderen mister huden gradvis evnen til å holde på fuktighet, samtidig som talgproduksjonen går ned, noe som gir tørrere hud. Arvelige faktorer spiller også en rolle for sannsynligheten for å få tørr hud. Ytre faktorer som vær og luftfuktighet påvirker også hvor tørr huden blir. Kald og tørr luft, som er vanlig her i Norden om vinteren, gjør huden tørrere. Overdreven vasking, uttørkende hudpleieprodukter, rengjøringsmidler og mye soling er andre årsaker til tørr hud. Tørr hud kan også være en bivirkning av noen legemidler eller et symptom på underliggende sykdom.

Hvordan behandler og forebygger man tørr hud?

Ved å unngå det som tørker ut huden (se «Viktig å tenke på» nedenfor) og bruke fuktighetsgivende og beskyttende kremer sammen med skånsom eksfoliering (peeling) kan man forebygge og behandle tørr hud med gode resultater. Fruktsyrer, som AHA og PHA, gir en skånsom eksfoliering av huden. Et tradisjonelt råd mot tørr hud er å bruke fete kremer og oljer for å hjelpe huden med å holde på fuktigheten. En fuktfattig hud får imidlertid ikke mer fuktighet av en fet krem. Selv om det naturligvis også er viktig å hjelpe huden med å holde på eksisterende fuktighet, er det aller best å bedre hudens evne til å binde fuktighet ved å tilføre fuktighetsbindende stoffer. Med produkter som tilfører fuktighet og inneholder fuktighetsbindende ingredienser, er det lettere for huden å gjenvinne en god fuktighetsbalanse enn det er med fete kremer og oljer.

Viktig å tenke på

  • Unngå vanlig såpe, som ofte tørker ut huden.
  • Bruk gummihansker ved kontakt med husholdningsvaskemidler.
  • Ikke dusj/bad for ofte eller i altfor varmt vann.
  • Smør huden regelmessig med en fuktighetsgivende krem eller lotion.
  • Bruk en mild peeling av og til for å fjerne de døde hudcellene. Vær forsiktig med grove skrubbeprodukter som kan skade huden.

Les mer om Exuviances behandlinger for tørr hud

Exuviance-produkter for tørr hud