Kan kostholdet påvirke huden min?

Maten du spiser, eller ikke spiser, kan påvirke huden din, men forskning har ikke kunnet vise noen direkte sammenheng mellom enkeltmatvarer og hudtilstand. Derfor er det vanskelig å gi konkrete kostholdsråd. Akkurat som resten av kroppen er huden svært kompleks, og hvordan man reagerer på mat, varierer fra person til person. Det som fungerer for noen, fungerer kanskje ikke for andre. Det vi vet med sikkerhet, er at et sunt og variert kosthold er viktig for å holde både huden og resten av kroppen frisk og sunn.

De som sliter med akne, rosacea og eksem er ofte opptatt av hva kostholdet har å si for huden. Nedenfor finner du en kort oversikt over matvarer og stoffer som ofte forbindes med disse hudproblemene og som du kan utforske videre hvis du ønsker å fordype deg i temaet og prøve deg frem. Gjennom egne erfaringer kan du lære mye om hva som fungerer, som altså kan være høyst individuelt.

Karbohydrater og melk

Mat med høy glykemisk indeks samt melk kobles ofte til akne. Selv om det ikke er påvist at melk forårsaker akne direkte, antas det å stimulere mengden mannlige kjønnshormoner, som i sin tur kan ha betydning for utviklingen av akne. Et kosthold med raske karbohydrater påvirker blodsukkeret og mengden insulin i blodet, noe som også kan stimulere produksjonen av mannlige hormoner, som igjen kan ha betydning for forekomsten av akne. En del opplever en forbedring når de holder seg unna matvarer som inneholder karbohydrater eller melk, men langt fra alle merker forskjell. Forskningen på dette området er ufullstendig.

Mangel på vitaminer, mineraler og fettsyrer

Vitamin B5 spiller en viktig rolle for hudceller og slimhinner, og for noen kan inntak av ekstra vitamin B5 hjelpe mot blant annet akne. Mangel på sink er også noe som ofte nevnes i forbindelse med akne og hud i ubalanse. Sink er et mineral som er viktig for hele kroppen, også for hår, hud og negler. Selv om vi ikke kjenner den nøyaktige forbindelsen mellom sink og akne, er det en del som opplever at ekstra inntak av sink hjelper mot akne. Omega-3 er en fettsyre som kroppen ikke produserer selv, og mangel på denne fettsyren kan vise seg i for eksempel tørr hud og dårlige negler.

Husk at du ikke må ta for mye av vitaminer og mineraler, og bruker du legemidler, bør du snakke med legen din før du begynner å ta kosttilskudd.

Biotika

Tarmfloraen og hudfloraen har fått mye oppmerksomhet i de siste årene, og både mat og hudpleie med pre- og probiotika antas å ha betydning for hudhelsen. Mye av det vi spiser og måten vi lever på påvirker tarmfloraen, og det er stor interesse for å forstå hva tarmfloraen betyr for hudens tilstand og helsen vår for øvrig. Dessuten vokser interessen for hvordan hudens bakterieflora, eller hudens mikrobiom, påvirker forskjellige hudproblemer, som for eksempel akne og eksem. Forskningen er ennå i startgropen, og det jobbes intenst med å finne ut hvordan alt henger sammen. Hudpleie med ulike typer probiotika kan være verdt å ta i bruk for å forbedre mikrofloraen i huden.

Sjokolade

Det finnes ingen bevis for at sjokolade kan gi akne, men likevel er mange overbeviste om at det er tilfelle. Det kan være en seiglivet myte, eller det kan være at det høye sukkerinnholdet i sjokolade er en medvirkende årsak, men det er langt fra alle som opplever en sammenheng mellom akne og sjokolade.

Krydder og alkohol

Sterk mat, rødvin og kaffe kan forverre rosacea og gi en oppblussing med røde partier og en varm eller brennende følelse. Dette kommer av at kapillærene utvides. Et godt råd er å unngå alt som gjør at huden blir varm og rød.