Vad är Atopiskt eksem?

Atopisk eksem er en inflammatorisk hudsykdom som er relativt vanlig hos både barn og voksne, og som kjennetegnes av svært følsom hud. Huden får en «overdreven» reaksjon på det normale miljøet og er tørr, irritert og rød, noen ganger med sprekker, blemmer og sår.

Årsakene til atopisk eksem er fremfor alt at hudens naturlige barrierefunksjon og evne til å holde på fuktighet er svekket. Hud med atopisk eksem er derfor ekstremt følsom for de fleste topikale (lokalt påførte) hudpleieprodukter, også vanlige rensekremer og fuktighetskremer. Hvorfor noen får atopisk eksem er ikke helt kjent, men både arv og miljø spiller sannsynligvis inn.

Hos barn forekommer atopisk eksem ofte bak knærne og på innsiden av albuene. Hos voksne forekommer det ofte i ansiktet og hodebunnen, på halsen og på hendene.

Hvordan behandler og forebygger man atopisk eksem?

Ved mistanke om atopisk eksem bør du snakke med en hudlege. Vanligvis behandles atopisk eksem med medisiner som skal dempe betennelsen i huden. Behandlingen kombineres med ulike mykgjørende kremer som skal vedlikeholde huden og gjøre den smidigere. Det kan være nødvendig å smøre seg flere ganger om dagen. I tillegg er det viktig å unngå ting som kan irritere og tørke ut huden, for eksempel overdreven vask i altfor varmt vann og bruk av vanlig såpe. Det tar ofte lang tid å bli kvitt eksem. Atopisk eksem kan ikke kureres, men hudens utseende kan forbedres med hudpleieprodukter, hudpleiebehandlinger og legemidler. Med de rette hudpleieproduktene kan man dessuten gjøre at behovet for legemidler reduseres.

Atopiskt eksem före Exuviance

Viktig å tenke på

  • Unngå vanlig såpe, som ofte tørker ut huden.
  • Bruk gummihansker ved kontakt med husholdningsvaskemidler hvis hendene er rammet.
  • Ikke vask rammet hud altfor ofte i altfor varmt vann.
  • Smør huden regelmessig med en ikke-irriterende fuktighetsgivende krem eller lotion.
  • Ikke klø på eksemet. Dette kan gjøre det verre og forårsake infeksjoner.
  • Bruk en mild peeling av og til for å fjerne de døde, tørre hudcellene. Vær forsiktig med skrubbeprodukter med grove korn som kan skade den allerede følsomme huden.

Les mer om Exuviances klinikkbehandlinger for deg med atopisk eksem

Produkter som passer for deg med atopisk eksem