Hva er pigmentflekker og melasma?

Hud som i større eller mindre grad har mørkere partier, flekker, fregner eller såkalte aldersflekker, er rammet av det vi gjerne kaller pigmentflekker.

Fregner, aldersflekker og misfarging er som oftest verken smertefulle eller farlige, men kan være kosmetisk plagsomme. De inngår alle i kategorien hyperpigmentering, som kommer av for høy produksjon av pigment (melanin) i huden. Huden din er hyperpigmentert hvis du har mørkere flekker i ansiktet eller på brystet, skuldrene eller hendene.

Årsaker til pigmentflekker

Graviditet og hormonbehandling, som for eksempel p-piller, er vanlige årsaker til hyperpigmentering. Da bruker man vanligvis begrepet melasma eller kloasma, som betegner den typiske symmetriske utbredelsen i ansiktet som ofte ses tydelig etter soleksponering. Melasma kan gradvis forsvinne av seg selv etter graviditet eller hormonbehandling, men vil ofte dukke opp på nytt hver gang man utsetter huden for sol igjen. Melasma forekommer oftere hos dem som har en mørkere hudtype, det vil si hos dem som i utgangspunktet har økt pigmentinnhold i huden.

Soleksponering er den fremste årsaken til hyperpigmentering. UV-strålene stimulerer kroppens pigmentceller til å danne pigment som en naturlig beskyttelse mot stråling. Intensiv og langvarig soling kan imidlertid føre til overdreven og klumpvis produksjon av pigment. Med alderen kommer dette ofte til syne som såkalte aldersflekker – mørkere flekker som er vanlige på solutsatte områder som for eksempel hendene. Misfarging i huden kan også komme av kosmetikk, parfyme eller legemidler i kombinasjon med sol, eller av arr, for eksempel etter akne.

pigmentforändringar fore Exuviance


Hvordan behandler og forebygger man pigmentflekker?

Det er viktig å utelukke underliggende sykdom eller infeksjon i huden før man eventuelt begynner med behandling.

En effektiv og trygg behandling mot hyperpigmentering er AHA-behandling hos hudpleier/hudlege kombinert med pigmentreduserende hudpleieprodukter. Et annet alternativ er en kraftigere kjemisk peeling hos hudlege og ulike former for laserbehandling hos en laserspesialist. Det er veldig viktig å få en profesjonell konsultasjon for å sikre seg at man velger rett behandling for det aktuelle problemet. En del behandlinger har negative bivirkninger og hos noen hudtyper kan det dannes en enda mer intensiv pigmentering eller hvite flekker.

Mange tilfeller av hyperpigmentering kan forbedres over tid med regelmessig bruk av pigmentutjevnende hudpleieprodukter og effektiv, men skånsom eksfoliering, som kan fås hos spesialutdannede hudpleiere. Hudpleieprodukter som inneholder pigmentreduserende stoffer er et viktig supplement til den daglige hudpleierutinen og til behandling hos hudpleier. Typiske ingredienser i hudpleieprodukter mot pigmentering er forskjellige typer AHA, A-vitamin, kojic-syre (en soppekstrakt) og lakrisekstrakt. Noen tilfeller av hyperpigmentering skjer imidlertid i de dypere hudlagene og krever spesielle preparater skrevet ut av hudlege.

All behandling av pigmenteringsproblemer krever at man unngår solen og/eller bruker produkter med høy solfaktor for at behandlingen skal ha effekt. Å beskytte huden mot de skadelige strålene fra solen er det viktigste man kan gjøre for å forebygge pigmentflekker.

Viktig å tenke på

  1. Sol deg med måte – bruk solfaktor og/eller beskytt huden med klær, hatt eller lignende for å unngå solskader og pigmentflekker.
  2. Ved behandling av pigmentflekker er det absolutt nødvendig å unngå solen for at behandlingen skal ha effekt. Også etter oppnådd resultat må man være forsiktig, da pigmentflekkene ellers vil dukke opp igjen.

Les mer om Exuviances behandlinger mot pigmentflekker