Banner image

Den lille syreskolen - (nesten) alt du trenger å vite om syrer i hudpleie!

Med denne guiden ønsker vi å gi deg en samlet innføring i hva syrer er og hvordan de brukes i hudpleie. Først og fremst er mange syrer supereffektive hudforbedrere. De fjerner forsiktig døde hudceller, noe som gir en friskere hud med mer glød og et jevnere utseende. Flere syrer gir faktisk også fuktighet, gjør pigmentflekker mindre synlige og bidrar til å motvirke akne. Kort sagt – å introdusere syrer i hudpleien din kan gi fantastiske resultater, men det gjelder å vite hvilken type, konsentrasjon og brukshyppighet som passer for akkurat din hud. 

At syrer lenge har vært brukt hovedsakelig i salonger og hudklinikker er fordi det kan være nødvendig med litt ekspertkunnskap for å oppnå optimale resultater. Her kommer en kort oversikt over syrene som benyttes i hudpleie. Be gjerne en hudpleier om hjelp til å velge riktig syre og kombinasjon for deg og dine behov, du finner alle våre autoriserte forhandlere her.

Spør hudterapeuten: Kan jeg bruke Exuviance-produktene om sommeren?

Ja, absolutt. Vi anbefaler alltid at du bruker solfaktor hver dag og nyter solen med fornuft. Dette er spesielt viktig hvis du bruker produkter med aktive ingredienser som AHA og retinol. Alle dagprodukter fra Exuviance, inneholder solfaktor, og ved behov kan du gjerne bruke Sheer Daily Protector SPF 50 i stedet for eller over din vanlige dagkrem. Vi anbefaler å unngå solen i noen dager eller opptil en uke etter AHA- eller retinolbehandling i salong.

Du kan bruke PHA hele året uten å måtte tenke på solfølsomhet!

Exuviance produkter med AHA syror


AHA

AHA er en forkortelse for Alpha Hydroxy Acid (alfahydroksysyrer) som er en gruppe stoffer som stammer fra frukt og grønnsaker Derfor kalles de fruktsyrer.

Forskerne bak hudpleieproduktene fra Exuviance var de som oppdaget at AHA-syrer bidrar til å normalisere cellefornyelsesprosessen og påvirker en rekke andre faktorer i huden.

Hudens øverste lag, epidermis, fornyer seg hver fjerde uke. Denne naturlige og kontinuerlige eksfolieringsprosessen går stadig langsommere etter hvert som vi blir eldre. Alle AHA-syrer har det til felles at de setter i gang cellefornyelsen, eksfolierer, gjør pigmentflekker og rynker mindre fremtredende, stimulerer kollagenproduksjonen i huden og motvirker akne og ujevn hudstruktur. Resultatet blir en jevnere og smidigere hud med ny glød.
AHA finnes i både produkter for hjemmepleie og behandling.

Regelmessige AHA-behandlinger i salong gir et godt grunnlag for all slags hudpleierutiner. Husk at konsentrasjonen (prosentandelen) av en AHA-syre ikke alltid sier noe om effekten, da det er mange faktorer som påvirker syrens effekt, som for eksempel pH-verdien. Ved daglig bruk av AHA er det viktig at produktet passer for hudtypen din, slik at du ikke overbehandler huden. Huden blir også mer følsom for sol, så husk å bruke solfaktor.

GLYKOLSYRE

… er den mest kjente og vanligste AHA-syren, som finnes naturlig i sukkerrør. Det er det minste molekylet og det som mest effektivt setter i gang cellefornyelsen, eksfolierer vekk gamle hudceller og gjør fine linjer og rynker mindre fremtredende. Glykolsyre er spesielt godt egnet for normal til blandingshud og hud med aldringstegn, pigmenteringer eller tendens til akne.

MANDELSYRE

…er en annen vanlig AHA som har den spesielle egenskapen at den er fettløselig. Derfor passer den særlig godt for hud med fet tendens og akneutsatt hud.

SITRONSYRE

… er en AHA med kraftig antioksiderende virkning, og er derfor godt egnet for å håndtere og forebygge solskadet og eldet hud. AHA finnes i produkter både til hjemmebruk og salongbehandling.

PHA

PHA er en forkortelse for Poly Hydroxy Acid, som er en fruktsyre som finnes naturlig i huden. PHA-syre eksfolierer svært skånsomt uten å irritere, er intensivt fuktighetsgivende og har i tillegg flere godt dokumenterte egenskaper som beskytter huden mot skader og nedbrytning. PHA bygger opp hudens beskyttelsesbarriere og gjør huden mer motstandsdyktig. Derfor passer den ekstra godt for følsom hud og hud som trenger maksimalt med fuktighet. PHA er imidlertid en fantastisk ingrediens som passer i den daglige pleien av alle hudtyper. Det er en snill syre med god effekt. Syrens hudforbedrende egenskaper er mye studert og godt dokumentert.

Bionic PHA

Bioniske PHA er siste generasjons fruktsyrer og har vist seg å ha de samme, gode egenskapene som AHA og PHA, samtidig som de er enda mer fuktighetsgivende, styrkende og beskyttende for huden. Passer for alle hudtyper, men egner seg ekstra godt for følsom hud som trenger gjenoppbygging og beskyttelse. Laktobionisk syre og maltobionisk syre er de bioniske syrene som brukes i Exuviances produkter.

BHA

BHA er en forkortelse for Beta Hydroxy Acid, også kalt salisylsyre. Salisylsyre er ingen fruktsyre og har helt andre virkningsmekanismer. Salisylsyre er eksfolierende, har en viss betennelsesdempende effekt og løser opp fett, noe som gjør den godt egnet for akneutsatt, grovporet og fet hud. Dessverre er den svært uttørkende og virker ikke særlig pleiende på huden, og egner seg derfor best som et supplement ved behov.

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre er ingen egentlig syre, men en sukkerart og en naturlig bestanddel i hudens mellomlag, dermis. Hyaluronsyre er et av flere stoffer som bidrar til å gi huden volum og smidighet ved å fungere som svamper som binder vann. Mangel på hyaluronsyre gjør huden mindre fyldig, og dette er noe all hud rammes av med alderen. Det er derfor man tilfører huden hyaluronsyre ved å sprøyte inn såkalte fillere. Hyaluronsyremolekylene er imidlertid altfor store til å trenge dypere inn i huden med hudpleieprodukter, så ingrediensen brukes først og fremst til å tilføre fuktighet til det øverste hudlaget, styrke hudbarrieren og gi en behagelig følelse og finish, noe som er vel så viktig.